Anna CV

AnnaKoulutus

Ratsastuksenohjaaja Kiuruvesi 1994
Kasvatustieteen kandidaatti Oulun Yliopisto 2006
Eläintenkouluttajan ammattitutkinto 2016

Työkokemus

Ratsastuksenopetusta, valmennusta, opetusta hevosten kouluttamisessa ja ratsutusta. Luentoja ja kurssipäiviä hevosten käyttäytymisestä, hyvinvoinnista ja kouluttamisesta sekä ratsastuksesta.

Ratsastuksenopettaja Oulun alueen ratsastuskouluilla 1989-2009. Hevosalan yksityisyrittäjä vuodesta 2000, nykyisin päätoiminen yrittäjä, yritysnimi PedaEquest Education. PedaEquest (R) -koulutustuotteet yhdessä Mintti Rautioahon kanssa.

Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi, 6.6.2015 Rovaniemi

Viime vuosien tärkeimpiä projekteja mm:

  • Hevosten kouluttamisen, käyttäytymisen ja hyvinvoinnin koulutusohjelmat KPEDU 2016 ->
  • Suomen Ratsastajainliiton Hevosen hyvinvointikiertue 2015-2017
  • Suomenhevosliiton Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi 2014-2016 (koulutuspäiviä voi edelleen tilata, vaikka kiertue päättyi)
  • eläinalojen opiskelijoiden opetus hevosten käyttäytymisessä, hyvinvoinnissa ja kouluttamisessa mm. eläinten kouluttaminen at, hevosten kouluttaminen at, hevostalouden perustutkinto-opiskelijat jne. mm. KPEDU, Lappia, YSAO, SEDU, Savonia

Olen Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsen ja sitoutunut noudattamaan työssäni yhdistyksen eettisiä sääntöjä ja hyvää eläintenkoulutustapaa. Tarkemmin voit tutustua sääntöihin linkeissä. Säännöt edellyttävät minulta kouluttajana mm. monipuolista opiskelua eläimen oppimisessa ja kouluttamisessa,  taitoa kouluttaa eläintä eri metodeilla, joiden menettelytapa perustuu eläimen palkitsemiseen, vaitiolovelvollisuutta asiakassuhteessa sekä koulutettavan eläimen fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimista.

Luottamustehtävät

Suomen eläintenkouluttajat Ry, hallituksen varajäsen

RatsuTeam Ry, hallituksen varajäsen

Erityisosaaminen

Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi, 6.6.2015 Rovaniemi

Koko työurani olen ollut kiinnostunut hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä ja oppimisesta. Vuodesta 2003 olen tehnyt tiivistä yhteistyötä eläinkouluttaja Tuire ”Tuikku” Kaimion kanssa.

Tuikun opissa olen perehtynyt hevosten käyttäytymiseen, oppimisen lainalaisuuksiin ja koulutusmenetelmiin. Erityispaino koulutuksessa on hevosen hyvinvoinnilla. Hevosen tulee ymmärtää, mitä siltä odotetaan ja työskennellä rentona ja motivoituneena.

Anna ja Quite Like a Joy eli Lotta

Ratsastusvalmennukseni perustuu ranskalaisen olympiaratsastaja ja valmentaja eversti Christian Carden järjestelmään. Hänen opettamansa menetelmä sopii erinomaisesti kaiken tasoisten hevosten ja ratsastajien opettamiseen.

Olen osallistunut eversti Carden valmennuksiin vuodesta 2003 ja tehnyt erityisen tiivistä yhteistyötä hänen kanssaan järjestäessämme hänen valmennuksiaan Oulussa vuosina 2011-2015. Everstin yksityiskohtaisessa ja perusteellisessa järjestelmässä painottuu hevosen rentous ja hyvinvointi ja tarkka eteneminen hevosen ja ratsastajan kehitystason mukaan.

Maastakäsin työskenteleminen

Hevosen maasta kouluttaminen tarkoittaa ratsuhevosen taitojen opettamista hevoselle maastakäsin. Työtapa on erinomainen keino valmistella nuorta hevosta ratsun tehtäviin, toimia  huoltavana harjoitteluna minkä tahansa lajin hevoselle harrasteratsuista kilparavureihin sekä opettaa ratsastajaa näkemään, tuntemaan ja muokkaamaan hevosen liikkumistapaa ja tasapainoa myös maastakäsin.

Maasta työskennellessä varusteina käytetään yleensä ratsastussuitsitusta tai kapsonia ratsastusohjin. Hevonen työskentelee samaan tapaan kuin ratsastettuna, pääasiassa käynnissä ja ravissa. Osa työskentelyä tapahtuu liinassa. Työtapaan ei kuulu apuohjia. Maastatyöskentelyyn minua ovat opettaneet pääasiassa Tuire Kaimio ja eversti Carde.

Muu kouluttautuminen

Olen osallistunut laajasti Suomessa ja ulkomaillakin tarjottavaan hevos- ja eläinalan koulutukseen. Täydennyskoulutuksia mm.

Understanding Animal Pain -conference, Helsinki University, Research Centre for Animal Welfare, November 6-8th 2018. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksen kansainvälinen konferenssi eläinten kivusta.

International Society for Equitation Science, international conference in Rome September 21-24th 2018, Kansainvälinen hevostieteen konferenssi Roomassa syyskuu 2018

Heli Hyytiäinen: Ratsuhevosen selän toiminta, ratsastajan ja varusteiden vaikutus 6.10.2018 Oulu

George Morris, esteratsastusklinikka 14.-16.8.2018 Harju

Trotter in Motion 4.-5.5.2018 Kaustinen, Ravihevosen liikkumisen terveys ja suorituskyky mm. Hyytiäinen, Tainio, Marlin

Tuulia Appleby: Tunteva ja ajatteleva hevonen 2017, Tunteiden merkitys kouluttamisessa 2017

Ell, hevoskiropraktikko Jaana Tainion lyhytkoulutuksia 2017: Mistä hevonen on tehty? -hevosen avaus, Hevosen kiropraktiikka tutuksi, Hevosen biomekaniikkaa

GEEC2017, Global Equestrian Educational Conference 2017

Horses Inside Out, Gillian Higgins 2017

Kyra Kyrklund seminaari 2017

Equitana-messut 2017, Saksa, mm. Ingrid Klimke -klinikka, Uta Gräf -seminaari

David Marlin: Hevosen mahahaava 2017

Tieto ja Taito 2016 eläintenkouluttajien seminaari, tieteen opit käytäntöön: Helena Telkänranta, eläinten tunteiden tutkimus, Juha Pasanen rajakoirien koulutuksen uudistus EU:ssa

Somatic Studio: Ratsastajan biomekaniikka ja kehonhalllinta sekä Ratsastuksen vaikutus kehossa 2015

Jarmo Ahonen: Ihmisen biomekaniikka, kehonhuolto ja urheilu 2016

Heli Hyytiäinen: Hevosen toiminnallinen anatomia ja biomekaniikka 2016

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? 2016

Trainer´s Choice: Operantin ehdollistamisen perusteet 2013

George Morris: ratsastusvalmentajien koulutus Suomessa 2007-2014

Esteratsastustuomari 1994-2003,  A-taso

Suomen eläintenkouluttajien seminaarit ja tapaamiset 2014 ->

Lisäksi olen valmentautunut mm. monien suomalaisten kouluratsastusvalmentajien opissa, perehtynyt lukuisten hevostaitokouluttajien työskentelymenetelmiin, harjoitellut AT ratsastuspilatesta Aira Toivolan opetuksessa ja kouluttautunut Centered Ridingissa suomalaisten ja ulkomaisten valmentajien kursseilla. Näistä kaikista on kertynyt melkoinen valikoima työtapoja, joita voin hyödyntää erilaisten hevosten ja ratsastajien kanssa erilaisissa tilanteissa.

Katri Syvärinen: Syvemmälle satulaan. Vudeka 2009.

Kilpailukokemusta minulla on runsaasti helpoista luokista. Kilpaileminen on pitkäaikaisten ja hankalien selkäongelmieni vuoksi ainakin toistaiseksi mahdotonta.

Ammattiurani alkutaipaleesta kirjoitti Katri Syvärinen 2009 kirjassaan Syvemmälle satulaan.