Anna CV

AnnaKoulutus

Ratsastuksenohjaaja Kiuruvesi 1994
Kasvatustieteen kandidaatti Oulun Yliopisto 2006
Eläintenkouluttajan ammattitutkinto 2016
Eläintenkouluttamisen erikoisammattitutkinto 2022

 

Työkokemus

Hevosalan koulutus, ensisijaiset aiheet hevosen käyttäytyminen, kouluttaminen ja hyvinvointi. Luennot, kurssipäivät ja laajat opintokokonaisuudet.

Ratsastuksenopetusta, valmennusta, opetusta hevosten kouluttamisessa ja ratsutusta, ratsun kouluttamiseen liittyvät luennot.

Ratsastuksenopettaja Oulun alueen ratsastuskouluilla 1989-2009. Hevosalan yksityisyrittäjä vuodesta 2000, nykyisin päätoiminen yrittäjä, yritysnimi PedaEquest Education. PedaEquest® -koulutustuotteet.

Koulutuspalautteita löytyy mm. sivustolta www.pedaequest.com nettiluentojen alta.

Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi, 6.6.2015 Rovaniemi

Viime vuosien projekteja:

  • Hevosten kouluttamisen, käyttäytymisen ja hyvinvoinnin koulutusohjelmat KPEDU 2016 ->
  • eläinalojen opiskelijoiden opetus hevosten käyttäytymisessä, hyvinvoinnissa ja kouluttamisessa lyhytkurssein mm. eläinten kouluttaminen at ja eat, hevosten kouluttaminen at, hevostalouden perustutkinto-opiskelijat, eläintenhoitajaopiskelijat, hevosavusteiset palvelut,  mm. KPEDU, Lappia, YSAO, SEDU, Savonia, Harju
  • Toiskan tila, Ilmajoki: Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajien ja hevosten työnohjaus ja kouluttaminen 2017 ->
  • Hyvinvointipalvelussa työskentelevän hevosen kouluttaminen ja hyvinvointi -täydennyskoulutus, mm. Toiskan tila, Kantri-Sampo -hanke Kajaani 2020 ->
  • Ruska Laukka, Kuusamo: Henkilöstön koulutusprojekti, hevosten hyvinvointi, käyttäytyminen ja kouluttaminen, kevät 2021
  • Suomen Ratsastajainliitto Hevosen hyvinvointikiertue 2015-2017
  • Suomenhevosliiton Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi 2014-2016

Olen Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsen ja sitoutunut noudattamaan työssäni yhdistyksen eettisiä sääntöjä ja hyvää eläintenkoulutustapaa. Tarkemmin voit tutustua sääntöihin linkeissä. Säännöt edellyttävät minulta kouluttajana mm. monipuolista opiskelua eläimen oppimisessa ja kouluttamisessa,  taitoa kouluttaa eläintä eri metodeilla, joiden menettelytapa perustuu eläimen palkitsemiseen, vaitiolovelvollisuutta asiakassuhteessa sekä koulutettavan eläimen fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimista.

Julkaisuja

Hevosen koulutus suuterveyden kannalta. Ravihevosen suuterveyden opas 2.0 (Tuomola ja Mäki-Kihniä, 2021, s 21-22)

Harrastuskaverina hevonen – hevosen hyvinvointi ratsastusharrastuksessa, SEY 2020

Hyvinvointipalvelua hyvinvoivalla hevosella, teoksessa Sosiaalipedagoginen hevostoiminta (Lipponen ja Vehmasto, 2019, s. 45-55)

Turvallinen ja hyvinvoiva asiakashevonen, julkaisussa Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa – Vinkkejä ja hyviä käytäntöjä lappilaisten matkailueläinten hyvinvointiin (Ojuva, 2018, s. 97-98)

Luottamustehtävät

International Society for Equitation Science (ISES), Practitioner member

RatsuTeam Ry, hallituksen varajäsen

Suomen eläintenkouluttajat Ry, hallituksen varajäsen 2017-2018

Erityisosaaminen

Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi, 6.6.2015 Rovaniemi

Koko työurani olen ollut kiinnostunut hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä ja oppimisesta. Vuodesta 2003 olen tehnyt tiivistä yhteistyötä eläinkouluttaja Tuire ”Tuikku” Kaimion kanssa.

Tuikun opissa ja myöhemmin eläintenkouluttamisen ammattiopinnoissa ja kotimaisissa ja kansainvälisissä täydennyskoulutuksissa olen perehtynyt hevosten käyttäytymiseen, oppimisen lainalaisuuksiin ja koulutusmenetelmiin. Erityispaino koulutuksessa on hevosen hyvinvoinnilla. Hevosen tulee ymmärtää, mitä siltä odotetaan ja työskennellä rentona ja motivoituneena.

Anna ja Quite Like a Joy eli Lotta

Ratsastusvalmennukseni perustuu etenkin ranskalaisen olympiaratsastaja ja valmentaja eversti Christian Carden järjestelmään. Hänen opettamansa menetelmä sopii erinomaisesti kaiken tasoisten hevosten ja ratsastajien opettamiseen.

Olen osallistunut eversti Carden valmennuksiin vuosina 2003-2015 ja tehnyt erityisen tiivistä yhteistyötä hänen kanssaan järjestäessämme hänen valmennuksiaan Oulussa vuosina 2011-2015. Everstin yksityiskohtaisessa ja perusteellisessa järjestelmässä painottuu hevosen rentous ja hyvinvointi ja tarkka eteneminen hevosen ja ratsastajan kehitystason mukaan.

Maastakäsin työskenteleminen

Hevosen maasta kouluttaminen tarkoittaa ratsuhevosen taitojen opettamista hevoselle maastakäsin. Työtapa on erinomainen keino valmistella nuorta hevosta ratsun tehtäviin, toimia  huoltavana harjoitteluna minkä tahansa lajin hevoselle harrasteratsuista kilparavureihin sekä opettaa ratsastajaa näkemään, tuntemaan ja muokkaamaan hevosen liikkumistapaa ja tasapainoa myös maastakäsin.

Maasta työskennellessä varusteina käytetään yleensä ratsastussuitsitusta tai kapsonia ratsastusohjin. Hevonen työskentelee samaan tapaan kuin ratsastettuna, pääasiassa käynnissä ja ravissa. Osa työskentelyä tapahtuu liinassa. Maastatyöskentelyyn minua ovat opettaneet pääasiassa Tuire Kaimio ja eversti Carde.

Täydentävä kouluttautuminen

Olen osallistunut laajasti Suomessa ja ulkomailla tarjottavaan hevos- ja eläinalan koulutukseen. Täydennyskoulutuksia mm.

         YSAO, eläinten kouluttamisen erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus 2020 -2022

NOVA PhD Course Equitation Science, Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), 12-16 Aug. 2019, at the National Equestrian Centre Strömsholm, Sweden.

Understanding Animal Pain -conference, Helsinki University, Research Centre for Animal Welfare, November 6-8th 2018. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksen kansainvälinen konferenssi eläinten kivusta.

Hevosen käyttäytymisen fysiologia, Tuulia Appleby, käyttäytymiseen erikoistunut eläinlääkäri, mm. Kaustinen 17.2.2019, Kaustinen 2020

International Society for Equitation Science, international conference in Rome September 21-24th 2018, Kansainvälinen hevostieteen konferenssi Roomassa syyskuu 2018

Heli Hyytiäinen: Ratsuhevosen selän toiminta, ratsastajan ja varusteiden vaikutus 6.10.2018 Oulu

George Morris, esteratsastusklinikka 14.-16.8.2018 Harju, valmentajakoulutukset Ypäjällä 2007-2014

Trotter in Motion 4.-5.5.2018 Kaustinen, Ravihevosen liikkumisen terveys ja suorituskyky mm. Hyytiäinen, Tainio, Marlin

Tuulia Appleby: Tunteva ja ajatteleva hevonen 2017, Tunteiden merkitys kouluttamisessa 2017

Ell, hevoskiropraktikko Jaana Tainion lyhytkoulutuksia 2017: Mistä hevonen on tehty? -hevosen avaus, Hevosen kiropraktiikka tutuksi, Hevosen biomekaniikkaa

GEEC2017, Global Equestrian Educational Conference 2017, Ypäjä

Horses Inside Out, Gillian Higgins 2017, Ypäjä

Kyra Kyrklund seminaari 2017, Ypäjä

Equitana-messut 2017, Saksa, mm. Ingrid Klimke -klinikka, Uta Gräf -seminaari

David Marlin: Hevosen mahahaava 2017

Tieto ja Taito 2016 eläintenkouluttajien seminaari, tieteen opit käytäntöön: Helena Telkänranta, eläinten tunteiden tutkimus, Juha Pasanen rajakoirien koulutuksen uudistus EU:ssa

Somatic Studio: Ratsastajan biomekaniikka ja kehonhalllinta sekä Ratsastuksen vaikutus kehossa 2015

Jarmo Ahonen: Ihmisen biomekaniikka, kehonhuolto ja urheilu 2016

Heli Hyytiäinen: Hevosen toiminnallinen anatomia ja biomekaniikka 2016

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? 2016

Trainer´s Choice: Operantin ehdollistamisen perusteet 2013

George Morris: ratsastusvalmentajien koulutus Suomessa 2007-2014

Esteratsastustuomari 1994-2003,  A-taso

Suomen eläintenkouluttajien seminaarit ja tapaamiset 2014 ->

Lisäksi olen valmentautunut mm. monien suomalaisten kouluratsastusvalmentajien opissa, perehtynyt lukuisten hevostaitokouluttajien työskentelymenetelmiin, harjoitellut AT ratsastuspilatesta Aira Toivolan opetuksessa ja kouluttautunut Centered Ridingissa suomalaisten ja ulkomaisten valmentajien kursseilla. Näistä kaikista on kertynyt melkoinen valikoima työtapoja, joita voin hyödyntää erilaisten hevosten ja ratsastajien kanssa erilaisissa tilanteissa.

Katri Syvärinen: Syvemmälle satulaan. Vudeka 2009.

Kilpailukokemusta minulla on runsaasti helpoista luokista. Kilpaileminen on pitkäaikaisten ja hankalien selkäongelmieni vuoksi ainakin toistaiseksi mahdotonta.

Ammattiurani alkutaipaleesta kirjoitti Katri Syvärinen 2009 kirjassaan Syvemmälle satulaan.