Nähtävyyksiä ja ratsastuksen periaatteita

Huomenna alkaa eversti Christian Carden ensimmäinen kouluratsastuskurssi Oulun seudulla, Ruukin hevosoppilaitoksella. Eversti tuli Ouluun suoraan Espoon kurssilta. Tänään maanantaina vietimme Mintti Rautioahon ja everstin kanssa mukavan vapaapäivän tutustuen Oulun maisemiin ja nähtävyyksiin ja keskustellen ratsastuksesta – mitenkäs muuten.

Oulu näytti parhaita puoliaan kuulaana, aurinkoisena syyspäivänä ruskan loimutessa. Everstikin näytti parhaita puoliaan intoutuessaan selventämään ratsastuksen periaatteita :)

Eräs hänen lempiluentojaan on kuvailla ratsastusta seuraavasti:

Ratsastus on kolmen peruspilarin herkeämätöntä vaalimista

AKTIIVISUUS (impulsion, activity)

TASAPAINO (balance)

PEHMEYS JA KUULIAISUUS AVUILLE JA KUOLAINTUNTUMALLE (submission)

Näillä ei muuten ole järjestystä, mutta kolmatta ei voi olla ilman kahta ensimmäistä. Nämä kolme tekijää toimivat ratsastajalle kuin liikennevalot hevosen pään yläpuolella. Kun kaikki ovat kunnossa ja näyttävät vihreää, ratsastaja voi edetä tehtävissä, opettaa hevoselle uusia asioita ja lisätä vaatimustasoa. (”These three lamps MUST be green permanently.”) Joka päivä ratsastaessa täytyy löytää hyvä tasapaino näiden kolmen välillä. Aina, kun jokin näistä kolmesta ei ole kunnossa, sen täytyy toimia ratsastajalle kuin punainen liikennevalo: harjoittelua ei voi jatkaa ennen kuin se on korjattu taas kuntoon ja valo näyttää vihreää.

Eversti Carden liikennevalot. Oppitunnilla Lotta (Quite Like a Joy)

Näiden perusasioiden kouluttamiseksi ja korjaamiseksi tulee edetä kuuden P:n kautta:

1. PREPARE – valmistelu. Valmistele huolellisesti aivan jokainen asia, jonka hevosesi kanssa teet.

2. PATIENCE – kärsivällisyys. Käytä valmisteluun niin paljon aikaa kuin se edellyttää, älä koskaan kiirehti asioita.

3. PRECISE – täsmällisyys. Tee asiat aina äärimmäisen täsmällisesti ja huolellisesti.

4. PROGRESSIVE – etene asteittain.  Älä yllätä tai pelästytä hevosta, etene aina johdonmukaisesti.

5. PERSISTENT – sinnikkyys. Tee asiat loppuun asti ja aina uudelleen, kunnes onnistut. Ongelmien tullessa älä hermostu, älä rankaise, vaan jatka rauhallisesti, sinnikkäästi ja täsmällisesti, kunnes pääset tavoitteeseesi.

6. PRAISE – kiitä, palkitse. Aina saavuttaessasi tavoitteesi, palkitse hevosta tavalla, jonka se ymmärtää.

Näillä eväillä siis harjoittelemaan!

4 thoughts on “Nähtävyyksiä ja ratsastuksen periaatteita

  1. Ihanaa, että olet kirjannut näitä asioita muistiin! Juuri viimeisimmällä kurssilla eversti puhui näistä samoista asioista, ja nyt löysin tämän tekstin. Tämä oli hyvää opitun kertaamista.

    Tuli myös mieleeni, että onko submission-sana käännettävissä kuuliaisuudeksi?

  2. Kyllä sen voisi varmasti kääntää kuuliaisuudeksikin. Everstille se taitaa merkitä kaikkein eniten kuitenkin kuolaintuntuman ja sen myötä koko hevosen pehmeyttä avuille, päätellen niistä yhteyksistä, joissa hän sitä käyttää. Kuuliaisuuden voisi äkkiä tulkita suomeksi tottelevaisuudeksi ja se taas on vähän turhan yhdensuuntaista kommunikointa everstin käyttämäksi. Siksi päädyimme kääntämään sen noin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.