Kanojen koulussa

Kanakurssilla Kangasalla tammikuussa 2012. Kanan kouluttajana seison pöydän vieressä ja kana on pöydällä. Kana tietää aiemmista kokemuksistaan, että sillä on keksittävänään tehtävä, jolla se pystyy tienaamaan, pääsee siis nokkimaan ruokaa kädessäni olevasta kupista. Lisäksi sillä on vain rajallisesti aikaa suorittaa. Kello käy 15, 30 tai 60 sekuntia. Sen päätyttyä kana nostetaan häkkiin, olipa koulutustilanne sujunut miten hyvin tai huonosti tahansa. Kanan motivaatio on valtava. Se suorastaan säntäilee pitkin pöytää koettaessaan saada selvää mikä sen tehtävä on ja tehtävän keksittyään tekee sitä sellaista vauhtia, että tuskin ehdin naksauttaa ja palkita mukana. Minun ei tarvitse houkutella, patistaa, odotella, painostaa, vaatia. En ole lainkaan fyysisessä kosketuksessa kanaan paitsi nostaessani sen häkistä pöydälle ja takaisin. Ainoa tehtäväni on pysyä perässä ja pysyä loogisena ja NOPEANA. Asioiden ja oppimisen nopeutta rajoittaa vain minun reaktioideni hitaus, fyysinen kömpelyyteni ja aivojeni ylikuumeneminen. Kana tekee kyllä takuulla sitä tahtia mihin minä kykenen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jälkikäteen olen pohtinut paljonkin sitä, miten tämä eroaa hevoskoulutuksesta. Yleensä lähes täydellisesti. Hevosia loputtomasti patistellaan, odotetaan, painostetaan, pidellään, vaaditaan, jopa pakotetaan. Oppiminen ja koulutus edistyy yleensä melko hitaasti, joskus ei ollenkaan. Hevosten motivaatio vaihtelee paljon, yleensä se on melko laimeaa tai jopa pakkasen puolella. Toisinaan hevoset innostuvat, mutta aina vauhdikkuuden ja aktiivisen tekemisen takana ei olekaan positiivinen motivaatio vaan hevosta saattaa ajaa pelko tai jännittyneisyys.

Jos kanan koulutustilanteessa päästi yksin vapaasti toimimaan, se oli takuulla päättäväisesti yrittämässä juuri sitä toimintoa, jota viimeksi oli koulutettu. Miten on hevosten kanssa, jos ne sattuvat koulutustilanteessa pääsemään vapaaksi. Jääkö hevonen edelleen yrittämään harjoiteltavaa asiaa vai seisooko se passiivisesti paikallaan? Vai poistuuko paikalta mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman kauas? Miten tuollainen ero keskittymisessä ja motivaatiossa mahtaakaan vaikuttaa oppimiseen. Ja kuinka hauskaa onkaan kouluttaa eläintä, joka on läsnä ja 110 % kiinnostunut siitä mitä tehdään!

Kurssin jälkeen olen hevosten kanssa entistäkin enemmän pyrkinyt muuttamaan toimintaani siihen suuntaan, että eläin saisi olla se aktiivinen toimija ja oppija, minun roolini olisi vain luoda motivaatio ja puitteet oppimiselle. Tässä on kuitenkin edelleen pitkä matka kuljettavana, vanhat ajattelumallit ja toimintatavat rajoittavat omaa tekemistä niin huomaamatta, ettei avoin ja ennakkoluuloton toiminta ja toiminnan suunnittelu olekaan itsestään selvää. Oppia on kuitenkin hankittava lisää, joten kanarouvat varmaankin tapaavat minut vielä uudelleen.

Lisää kanakursseista:

http://www.trainerschoice.fi/suomi/peruskurssi.php

http://www.freewebs.com/klikki/kanakurssi.html

Jotkut ovat olleet kiinnostuneita kanojen oloista Tommyn ja Jaanan kanalassa. Kanat asuvat kuvien häkeissä vain kurssien aikana, muutoin niillä on tilava ja viihtyisä kotikanala, jossa ne asuvat ja ulkoilevatkin vapaasti :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.