Eversti Carde: Ohjeita tulevaisuuden hevosammattilaisille

Nsig Eversti Carde 2Syksyllä 2012 eversti Carde puhui kurssillaan Ruukissa paikalla oleville ratsastuksenohjaajaopiskelijoille. Minulla on ollut mielessä, että nuo viisaat kokemuksen sanat olisi syytä kirjata muistiin. Tässä ne siis:

Eversti Christian Carde:

Yli 50 vuoden kokemuksellani hevosista haluan kertoa teille, että hevonen on erittäin hyväntahtoinen eläin. Tätä teidän ei pidä unohtaa. Hevonen tekee aina sen, mitä siltä pyydetään. Täytyy kuitenkin muistaa, että hevosen tulee ymmärtää, mitä siltä pyydetään.

Ennen pyytämistä sinulla on oltava ehdottoman tarkka kuva omassa mielessäsi siitä, mitä haluat hevoselta.  Jos sinulla on mielessäsi selvä kuva pyyntösi tavoitteesta sekä tunnet jonkin menetelmän, jolla toimia, etkä ole liian kömpelö, hevonen tulee tekemään pyytämäsi asian.

Jos hevonen ei tee pyytämääsi asiaa, siihen on olemassa kaksi syytä: joko hevonen ei ymmärrä tai pyytämäsi asia on sille liian vaikea, hevonen ei siis pysty noudattamaan pyyntöäsi.

Jos muistatte opetuksestani vain tämän asian, olette oppineet jotain todella tärkeää ja hyödyllistä. Asian, josta teille on hyötyä koko uranne ajan.

Rangaistuksesta: ainoa hetki, jolloin hevosta voi rangaista on se, kun hevonen varmasti ymmärtää ja pystyy tekemään pyydetyn asian, mutta ei silti tee. Tämä on kuitenkin erittäin, erittäin harvinaista.

Hevosten peloista: Hevonen on yksi maailman vanhimmista eläinlajeista. Maailmassa on ollut hevosia ja niiden kantamuotoja jo miljoonien vuosien ajan. Hevonen on aina ollut saaliseläin. Ensin sitä saalistivat muut eläimet ja myöhemmin ihminen. Hevosilla on pelko sisäänrakennettuna.

Me ratsastajat emme saa siis unohtaa, että tärkein tehtävämme ja ensimmäinen, melko pitkään kestävä osa hevosen koulutusta on saada hevonen luottavaiseksi ja itsevarmaksi. Vaikka onnistuisit tässä hyvin, hevonen saattaa silti säikähtää tai pelätä. Tätä ei saa unohtaa, mutta ei myöskään huolestua siitä. Meidän täytyy tällöin luoda rauhallisuus ja luottamus uudelleen.

Mintti Rautioaho, Taisto ja eversti Carde

Mintti Rautioaho, Taisto ja eversti Carde

Teksti on kurssilla kuvatulta videolta, käännös Anna Kilpeläinen.