Kouluratsastusta klassisin periaattein

Tulevana viikonloppuna järjestetään Vantaalla HETA 2015 -hevostaitotapahtuma. Minulla on kunnia esiintyä messuilla, esittelen opettajani ja valmentajani eversti Christian Carden tapaa kouluttaa hevosia ja ratsukoita. Esityksen otsakkeena on klassinen ratsastus.

Eversti Carde esittelee vanhan Cadre Noirin tiloja. Place du Chardonnet on suuri aukio, jolla vanhan koulun suurimmat ulkokentät sijaitsivat.

Tähän valmistautuessani pohdin itsekin tarkemmin sitä laajaa ja monipuolista taustaa, jolle eversti Carde opetuksensa perustaa. Everstin opetusta voidaan aivan varmasti nimittää klassiseksi kouluratsastukseksi ja niin hän itsekin sitä usein kutsuu. Kaikella kilpakouluratsastuksella on klassiset juuret ja juuri näiden perinteiden pohjalle eversti Carde menetelmänsä on rakentanut. Klassisuus tulee myös hänen vuosikymmenten urastaan Cadre Noirissa, yhdessä Euroopan neljästä klassisesta ratsastusakatemiasta. Ennen kaikkea eversti Carde on kuitenkin kilparatsastaja ja valmentaja. Juuri kilpakouluratsastus ja sen perinne on asia, jonka eteen hän intohimoisesti edelleen, nyt 76-vuotiaana, työskentelee. Kouluratsastuksen kilpailusäännöt määrittelevät saman asian kansainvälisissä säännöissään kohdassa 419:

OBJECT OF INTERNATIONAL DRESSAGE EVENTS

The FEI established an International Dressage Event in 1929 in order to preserve the Equestrian Art from the abuses to which it can be exposed and to preserve it in the purity of its principles, so that such principles of the discipline could be handed down intact to future generations of Athletes.

Ranskan voitokas joukkue Aachenissa 1979. D'Esme, Carde, Flament, Le Rolland

Ranskan voitokas joukkue Aachenissa 1979. D’Esme, Carde, Flament, Le Rolland

Eversti Carden työn taustalla vaikuttavat mm.

  • Cadre Noir ja ranskalainen vuosisatoja vanha kouluratsastusperinne
  • Kansainvälinen ura kilparatsastuksessa ratsastajana, valmentajana, tuomarina, kouluratsastuksen asiantuntijana, luennoitsijana, kirjailijana
  • Kansainvälinen valmentautuminen, valmentajista erityisesti Saksan 70-luvun maajoukkuevalmentaja Willi Schultheis ja Portugalin Nuno Oliveira
  • Kilpakouluratsastuksen säännöt ja niiden kokoaja ja kirjoittaja kenraali Decarpentry kirjojensa ja sääntöjen kautta

Kaiken koulutuksensa ja kokemuksensa eversti Carde tuo esille valmennuksissaan pääasiassa muutamien yksinkertaisten, mutta sitäkin tärkeämpien periaatteiden kautta.

Carde ja Prince d´A

Rauhallisuus

Kaikki kouluttaminen alkaa rauhallisuudesta ja koulutuksen aikana hevosen rauhallisuutta on varjeltava kaiken aikaa.

Aktiivisuus

Hevonen koulutetaan siten, että se ilmentää kaikessa työskentelyssään aktiivisuutta. Aktiivisuus ei kuitenkaan tarkoita vauhtia, vaan hevosen eloisuutta ja innokkuutta suorittaa ja ponnistella. Se voi ilmetä vaikkapa kokoamisen keveytenä ja kimmoisuutena tai lisäysten ilmavuutena ja vaivattomuutena.

Tasapaino = Tahti

Kaiken aikaa koulutuksen alusta loppuun hevosen on liikuttava siten, että se hallitsee omaa kehoaan ja tasapainoaan mahdollisimman vaivattomasti, nojautumatta ratsastajaan ja ratsastajan apuihin. Hyvä tasapaino ilmenee selkeimmin tahdissa. Tasapainoinen hevonen pystyy liikkumaan rauhallisessa ja hallitussa tahdissa ja kantamaan itseään keveänä, niska korkeimpana kohtana.

Anna Kilpeläinen ja eversti Carden Junker Cadre Noirin vanhassa maneesissa.

Anna Kilpeläinen ja eversti Carden Junker Cadre Noirin vanhassa maneesissa.

Tuntuma

Ratsastajan ja hevosen on läpi kaiken työskentelyn säilytettävä keveä, pysyvä, muuttumaton kuolaintuntuma. Eversti usein sanoo, että tuntuma ja sen kehittäminen on koko harjoittelun keskeisin kohde, koska se vaikuttaa aina ja kaikkeen koko ajan. Tuntuman kanssa työskentelyn tulee olla yhtä täsmällistä kuin tarkka-ampujan käden vakauden harjoittelu.

Suoruus

Suoruus on asia, jota ratsastajan tulee harjoitella kaiken aikaa. Jokaisen suoritetun harjoitteen yhtenä tavoitteena on kehittää hevosen suoruutta ja symmetriaa.

Notkistaminen

Harjoitteiden tärkeimpänä tavoitteena on kehittää hevosen notkeutta ja tasapainoa. Notkeutta tulee kehittää sivuttaissuunnassa (taivutukset ja sivuttaisliikkeet) sekä pitkittäisuunnassa (sekä muodon että askellajien kokoaminen ja venyttäminen). Harjoitteet tulee suorittaa täsmällisesti, selkeä tavoite mielessä ja palkita pienimmistä muutoksista. Joustava hevonen liikkuu koko kehostaan ja kaikista nivelistään kimmoisasti, vaivattomasti ja jäntevästi.

Kuuliaisuus ja pehmeys avuille

Edellä kuvattujen asioiden edistyminen johtaa kehittyvään kuuliaisuuteen ja joustavuuteen apujen noudattamisessa hevosen oppiessa hallitsemaan kehoaan ja ymmärtämään ratsastajan pyyntöjä.

Kokoaminen

Kokoaminen  kehittyy edellä kuvattujen tekijöiden kautta. Ratsastajan on joka kerta harjoitellessaan harjoiteltava hetkittäin myös ”päivän parasta kokoamista” eli sitä korkeinta kokoamista ja kehon kannattelua, johon hevonen kussakin koulutusvaiheessa ja kunakin päivänä kykenee.

Tavoitteet

Hyvän ratsastuksen tuloksena saavutetaan keveä, vaivaton, iloinen, tyytyväinen yhteistyö hevosen ja ratsastajan välillä. Hyvä harjoittelu näkyy myös hevosen lihaksiston kehittymisenä tasapainoiseksi, terveeksi ja harmoniseksi.

Mintti rautioaho, Anna Kilpeläinen, Junker, eversti Carde Cadre Noirissa Ranskassa kesällä 2015.

Mintti Rautioaho, Anna Kilpeläinen, Junker sekä eversti Carde Cadre Noirissa Ranskassa kesällä 2015.

Lisää luettavaa:

Eversti Carden kotisivut (englanniksi)

Eversti Carde: Harjoittelun periaatteet (englanniksi)

Eversti Carde: Harjoitteluohjeita ratsastajille (englanniksi)

Eversti Carde: Piaffi. Horsemail.fi nettilehden perusteellinen haastattelu piaffista (suomeksi)

Ranskan Saumurissa sijaitseva Cadre Noir on yksi neljästä klassissesta ratsastusakatemiasta Euroopassa. Eversti on tämän koulun oppilas ja työskenteli lopulta Cadre Noirin johtajana 1991-1999 kunnes jäi eläkkelle tästä työstä.

Muita ovat Itävallassa sijaitseva Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu, Espanjan The Royal Andalusian School of Equestrian Art sekä Portugalissa The Portuguese School of Equestrian Art.