Eläinten oppimisteorian osaamista tarvitaan hevosalalla

Mitä ovat hevosen käyttäytymisen muokkaamisen peruspalikat?

Hevosen käyttäytyminen muuttuu, kun se kokee käyttäytymisen muuttamisen itselleen kannattavaksi. Ihminen voi hyödyntää tätä vahvistamalla / palkitsemalla haluttua käyttäytymistä kahdella tavalla:

 • Vähentämällä / poistamalla tilanteesta jotain hevoselle epämiellyttävää hetkellä, jolloin käyttäytyminen muuttuu toivotulla tavalla = negatiivinen vahvistaminen.
  • Yleisin toteutus paine – myötääminen esimerkiksi talutettaessa, ratsastaessa tai ajaessa.
 • Antamalla hevoselle palkinnoksi jotain sen tavoittelemaa ja myönteisen tunnekokemuksen synnyttävää hetkellä, jolloin käyttäytyminen on toivottua tai muuttuu toivotulla tavalla = positiivinen vahvistaminen.
  • Yleisin toteutus ruuan tarjoaminen hetkellä, jolloin hevonen käyttäytyy toivotusti.
 • Käyttäytymistä voidaan muuttaa myös rankaisemalla, jolloin hevonen kokee jotain epämiellyttävää toimiessaan ei-toivotulla tavalla.
  • Tämäkin on oppimisteorian mukaista eikä täysin vältettävissä, mutta eettisesti arveluttavaa ja sisältää riskejä: rangaistusten välttely tai pelkääminen aiheuttaa passiivisuutta, stressiä ja koulutustilanteiden välttelyä. Rankaisu ei myöskään opeta toivottua käyttäytymistä vaan ainoastaan vähentää uskallusta ei-toivottuun.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että vielä on paljon työtä, että hevosalalla edes nämä kaikkein perustavimmat palikat käyttäytymisen muokkaamiseen olisivat tuttuja kaikille toimijoille. Listaan voisi lisätä heti ainakin totuttamisen ja siedättämisen sekä sheippaamisen eli käyttäytymisen vaiheittaisen muokkaamisen. Oppimisteorian ymmärtäminen tutkitusti lisää ihmisten ja hevosten hyvinvointia ja turvallisuutta.

Asiaa on selvitelty viime aikoinakin, joitain tutkimuksia esiteltiin myös ISES-konferenssissa.

***********************************

Lähteitä mm.

Poster presentations in ISES Hartpury 2022:

 • DO YOU WANT A LUNGE LINE? AN INVESTIGATION INTO PROBLEM LOADING BEHAVIOUR IN THE U.K. HORSE POPULATION S.Robertsa,b*, M.Connorc,d, G.Pearsona,e aRoyal (Dick) School of Veterinary Studies, University of Edinburgh, lainaus: ”Further education of horse owners on how to train horses to load quickly and safely is recommended.”
 • PRACTITIONER SAFETY AND THE APPLICATION OF LEARNING THEORY IN EQUINE PHYSIOTHERAPY: A PRELIMINARY STUDY a K. J. Ruffoni, b G. Tabor and a B. E. Lancaster a The University of Edinburgh, Edinburgh lainaus: “Due to the small number of responses, results from the present study are not representative of the target population. However, results nonetheless highlight a trend of high injury rates and low levels of understanding of equine learning.”
 • A SHORT INTERVENTION ON THE CORRECT USE OF NEGATIVE REINFORCEMENT (R-) CAN INCREASE HANDLER KNOWLEDGE AND UNDERSTANDING IN COLLEGE STUDENTS, M. Turunen, B.Lancaster and G.Pearson Lainaus: “Providing access to short training sessions could help increase the equestrian’s understanding of R-.”
 • WHIP USE IN HARNESS RACING – IS WHIP USE INCREASING SPEED? A. Sandberg, M. Melanie Johansson, A. Flöhr & J. Yngvesson, Swedish Trotting Association, Bromma, Sweden, lainaus: “Whip use was connected with horses running slower at the end of the race. Whip use was not connected with speed increase or final position in the race.”.

Lisää tietoa mm.:

Testaa osaatko eläinten oppimisteoriaa

Oppimisteorian sanasto

Hevosen kouluttamisen perusteet -luento

Hevosen kouluttaminen -opintokokonaisuus Kpedu

Eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanastoa, Eläinten hyvinvointikeskus / Luke 2022