Ihminen on ihminen – myös hevosen selässä

Jarmo Ahonen koulutti eilen liikunta- ja fysioterapia-alan ammattilaisia Oulussa. Aiheena oli ihmisen biomekaniikka, kehonhuolto ja urheilu.

Ahonen on tehnyt vuosikymmeniä töitä huippu-urheilijoiden ja -valmentajien kanssa ja kouluttanut itseään laajasti ihmiskehon asiantuntijaksi. Tekstin lopussa on tarkemminkin hänen meriittejään.

Käytin tilaisuutta hyväksi ja kysyin, mitä hän haluaisi sanoa ratsastajille. Ahonen vastasi, että ratsastusta hän ei erityisesti tunne, mutta hän on valmentanut todella monia eri lajeja. ”Minulta aina kysytään, että miten sä voit valmentaa noin montaa eri lajia? No nää ihmiset on aina samanlaisia. Ei ihminen muutu miksikään siitä, että se hyppää seivästä tai heittää keihästä tai juoksee tai purjehtii tai pelaa tennistä. Se keho on se sama, siinä on ne samat ilmiöt koko ajan.”

Sitten ratsastajaan. Kysyin, miten hän suhtautuu siihen, kun varsin yleisesti ratsastajia opetetaan nojaamaan taakse ja ojentautumaan korostetun yliryhdikkäiksi.Tässä osa vastauksesta kuvien kera:

Ahonen0

Ahonen01

Ahonen02

Ahonen03

Ahonen04

Ahonen05

Eli ylävartalo on oltava linjassa lantion päällä. Miksi? Se on ainoa terveellinen perusasento keholle. Siitä käsin hallinta ja liikkeentuotto on tehokasta ja turvallista. Olipa kyseessä sitten ratsastus, sumopaini, lattaritanssi tai mopon kyydissä istuminen. (Mopovertauksessa toinen ajaa ja toinen istuu kyytiin. Jos takana istuva on kuin se takanojaratsastaja, kaasua painettaessa tulee retkahdus.)

Tarkempia perusteluja:

Yliryhdissä selän lihakset ovat yliaktiivisina kasassa, vatsapuoli ylivenytettynä kireällä. Oikeassa tasapainossa molemmat puolet ovat yhtä suuret.

Vaurioille altteimman selän alueen eli taipuisan lannerangan tärkeä tuki on lihaksiston sivusuuntaan luoma kiristys sekä selkänikamien välisten lihasten tuki. Näitä tuottavat koko vartalon ympäri (osittain kalvona) kiertyvä syvä poikittainen vatsalihas ja multifidus-lihakset nikamien välillä. Yliryhdissä kummatkaan eivät voi aktivoitua normaalisti ja lanneselkä jää ilman suojaa.

Rankaan liikkeen tulisi välittyä ylös-alas -suunnassa. Näin tapahtuu vain luonnollisessa lantion ja ylävartalon linjauksessa.

Rangan rakenteiden takaosa ei kestä sitä, että koko ylävartalon paino lepää sen päällä. Selkärangan takaosan pienet fasettinivelet kuluvat ja välilevyjen rakenne pettää. Ranka on suunniteltu siten, että nikamien etuosan kuuluu kantaa hieman enemmän painoa kuin takaosa.

Kehon joustava elastisuus ja terveet kierrot ovat mahdollisia vain pystyakselin ollessa linjassa.

Vaikeaa! Se onkin. Keho tunnistaa selän ääriasennot (etukumara tai takanoja) melko helposti. Keskialueella asentotunto on huono.

Jarmo Ahonen

Jarmo Ahonen on eräs Suomen arvostetuimmista kehonhallinnan asiantuntijoista ja fysioterapeuteista. Ahonen on toiminut Suomen olympiajoukkueen fysioterapeuttina kuusissa olympialaisissa ja on Suomen Olympiakomitean lääkintävaliokunnan jäsen.

Ahonen on toiminut lukuisien ammattiurheilijoiden fysiikka- ja kehonhallintavalmentajana. Joukossa on mm. tennis-, golf ja purjehdusammattilaisia, tunnetuimpia lienevät mm. tenniksenpelaaja Jarkko Nieminen ja purjehtija Sari Multala. Ahosella on takanaan myös 26 vuoden ura Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina. Somatic Center Finland -koulutuskeskuksen kautta Ahonen on täydennyskouluttanut lukemattomia fysioterapia- ja liikunta-alan ammattilaisia viimeisen vuosikymmenen aikana. Ahonen on julkaissut kymmenkunta fysioterapian ja kehonhallinnan kirjaa, joita käytetään alan opetuksessa Suomessa.

Jarmo Ahonen CV