Pykälä 401. Kouluratsastuksen tarkoitus

Kouluratsastuksen kilpailusäännöt on loistava kouluratsastusopas. Se ansaitsisi saada paljon enemmän huomiota. Mielikuvani on, että sieltä lukaistaan useimmiten nopeasti lähinnä pukeutumis- ja varustesääntöjä. Erityisesti pykälä 401 Kouluratsastuksen tarkoitus on hieno kuvaus kouluratsastuksesta ja siksipä julkaisen sen tässäkin.

401. Kouluratsastuksen tarkoitus

1. Kouluratsastuksen tarkoituksena on asteittain ja järjestelmällisesti kehittää hevosen lihaksistoa ja koko olemusta, pyrkimyksenä tehdä hevosesta irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve.

2. Nämä ominaisuudet ilmenevät:
2.1 puhtaina, säännöllisinä ja irtonaisina askellajeina
2.2 liikkeiden pehmeytenä, lennokkuutena ja vaivattomuutena
2.3 etuosan keveytenä sekä takaosan energisyytenä ja sen kantovoiman lisääntymisenä
2.4 kuolaintuntuman pehmeytenä, ilman jännittyneisyyttä tai vastustelua.

3. Hevonen näyttää tekevän siltä vaaditut liikkeet halukkaasti ja vaivattomasti. Se vastaa kuuliaisesti, rauhallisesti ja tarkkaavaisesti ratsastajan apuihin. Se liikkuu suorilla linjoilla suorana ja taipuu kaarteissa ratsastettavan tien mukaisesti.

4. Käynti on puhdasta, säännöllistä ja irtonaista. Ravi on puhdasta, säännöllistä, joustavaa ja tarmokasta. Laukka on puhdasta, säännöllistä, kevyttä ja lennokasta. Hevosen takaosa on aina aktiivinen. Takaosan voimakkaasta työskentelystä heijastuu energinen liikkumisen keveys koko hevoseen. Hevonen vastaa ratsastajan pienimpiinkin apuihin.

5. Hevonen on kaiken aikaa tarkkaavainen sekä tottelee rauhallisesti, vastustelematta ja epäröimättä ratsastajan erilaisia apuja säilyttäen luonnollisen, harmonisen tasapainonsa sekä levollisuutensa.

6. Hevosen on oltava kuolaintuella, niin paikalla kuin liikkeessä. Ratsastaja säilyttää tasaisen kevyen ja pehmeän tuntuman hevosen kumpaankin suupieleen yhtäläisesti. Hevonen kantaa päänsä vakaana, niskasta pehmeässä peräänannossa, kaula vapautuneesti kaartuneena, niska korkeimpana kohtana ja turpa jonkin verran luotiviivan etupuolella.
Kadenssi – tahti, säännöllisyys ja ilmavuus: Hevonen ja ratsastaja ovat harmoninen kokonaisuus. Hevosen liikkuminen on ilmavaa, irtonaista ja ehdottoman säännöllistä. Takaosa kantaa ja hevonen lepää askeleessa. Tahti, ryhti ja tasapaino säilyvät. Edellä mainittu on ominaista kaikelle ravityöskentelylle tempovaihteluineen.

7. Tahdikkuuden säilyminen kaikissa askellajeissa on keskeinen ominaisuus kouluratsastuksessa.

Sääntökohdan 401 sisällön esiintuominen ja kirjaimellinen toteuttaminen on ollut lähtökohtana myös eversi Christian Carden työlle. Se on ollut tärkeä perusajatus kansainvälisen yhteisön Allege-Idealin perustamisessa ja sen toteuttamassa koulutustoiminnassa. Tässä aiheesta Allege-Idealin internetsivuilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.