Esikuvat

Hevonen on loputtoman kiehtova yhteistyökumppani. Minua hevosten parissa on kiinnostanut erityisesti niiden lajinomainen käyttäytyminen, kouluttaminen ja kouluratsastus. Opetellessani ratsastamaan ja aloittaessani työtäni tietoa hevosten oppimisesta ja käyttäytymisestä oli saatavissa hyvin rajatusti. Onneksi sain kasvaa talliympäristöissä, joissa ratsastamiseen ja hevosiin suhtauduttiin noyrästi ja kunnioituksella. Oppiminen hevosihmiseksi ja ratsastajaksi on elämänmittainen prosessi. Valmiiksi tuskin tullaan, mutta matka on antoisa.

Tuire Kaimio. Kuva Minna Tallberg

Nykyisin opiskelu ja tiedonsaanti on varsin helppoa. Internet avaa valtavasti ovia ja Suomessa on saatavilla laaja kirjo opetusta ja kirjallisuutta hevosten kouluttamiseen ja ratsastamiseen.

Minua ovat viimeisen reilun vuosikymmenen ajan auttaneet eteenpäin eriyisesti eläintenkouluttaja Tuire Kaimio ja ranskalainen kouluratsastusvalmentaja eversti Christian Carde. Erittäin taitavan eläinkoulutuksen ja huikaisevan kauniin kouluratsastuksen yhdistelmä on loputtoman kiehtova. Tärkeä esikuvani on myös USA:lainen esteratsastusguru George Morris. Vaikka esteratsastus ei olekaan ominta aluettani ratsastuksessa, hänen ainutlaatuinen hevosten ja ratsastajien kouluttamisjärjestelmänsä on uskomattoman toimiva ja täydellinen runko ratsastuksen opettamiselle.

Anna ja eversti Carde kesä 2013

Anna ja eversti Carde kesä 2013

Kaikkia näitä kouluttajia yhdistää suuri kunnioitus hevosen hyvinvointia kohtaan ja perinpohjainen tieto hevosesta eläimenä. Sen vaistoista, oppimismekanismeista, laumakäyttäytymisestä, fyysisistä ominaisuuksista ja niiden kehittämisestä ratsun tehtävään. Heillä myös on uskomaton tuntemus siitä, miten hevosen kehon tulee liikkua ja toimia, jotta ratsu voisi itselleen ja ratsastajalleen miellyttävällä tavalla oppia ja suorittaa kaikki helpot, mutta myös kaikkein vaativimmat koulu- ja esteratsastuksen tehtävät. Carde ja Morris molemmat ovat omissa lajeissaan ratsastaneet maailman huipulla, edustaen maitaan olympialaisissa ja maajoukkuevalmentajina vieden olympialaisiin ja MM-kilpailuihin lukuisia muita ratsastajia.

Nykyään näiden jo yli 75-vuotiaiden ratsastusikonien suuri pyrkimys on välittää eteenpäin vuosisatojen ja -tuhansien takaista hevosmiestaitoa. Nöyryydestä ja ymmärryksestä lajin edessä kertonee sekin, että molemmat ovat edelleen kiinnostuneita opettamaan ratsastusta lähes alkeista lähtien ja palaamaan perusteisiin minkä tahansa ratsukon kohdalla, mikäli he havaitsevat niissä puutteita.
Eurodressage.com julkaisi uskomattoman hienon artikkelisarjan eversti Cardesta ja hänen elämäntyöstään joulukuussa 2010. Se sisältää paljon tietoa myös kouluratsastuksesta ja sen historiasta. Kannattaa ehdottomasti lukea.

Eversti Carde ja Cadre Noirin hevonen Quavalcadour

http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/12/08/colonel-christian-carde-classical-dressage-horsemanship-part-i

http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/12/13/colonel-christian-carde-classical-dressage-horsemanship-part-ii

http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/12/23/colonel-christian-carde-classical-dressage-horsemanship-part-iii

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.