Eversti Carden kurssilla Lohjalla 2007

Pääsin osallistumaan eversti Christian Carden kouluratsastuskurssille Lohjalla pe-la 8.-9.6.2007. Osallistuin nyt ensimmäistä kertaa ratsain, katsomossa olen seurannut everstin kursseja jo useita kertoja aiemmin. Everstin tapa kouluttaa hevosia ja ratsastajia ohjaa nykyisin opetustyötäni hyvin vomakkaasti.  Ratsunani kurssilla oli Tia Gladin omistama Arrepentido ”Wäiski”, jota olen ratsastanut säännöllisesti kuluneen kevään ajan. Wäiski on 10-vuotias PRE-ori, tutummin andalusialaiseksi puhuteltua rotua. Mukanani kurssille matkasivat myös hevosen omistaja ja Koivikossakin syksyllä useammin näkyvä ratsastuksenohjaaja Anne-Mari Karjalainen, hänkin jo kolmatta kertaa.

Anna ja Wäiski Carden kurssilla 2007

Everstin kusseilla minuun heti ensimmäisellä kerralla useampia vuosia sitten teki vaikutuksen se tunnelma, jossa hevosten kanssa työskennellään. Kaikki on rauhallista, kiireetöntä ja positiivista. Ketään ei stressata, painosteta tarpeettomasti tai rasiteta ylettömästi. Hevoset työskentelevät kauniisti ja levollisesti. Kaikessa rauhallisuudessa kuin yllättäen saa huomata ratsukoiden tekevän hyvinkin vaikeita liikkeitä, siirtymisiä ja kokoamisia. Ensi kertaa kurssia seurattuani tajusin vasta jälkikäteen kuinka vaikeita tehtäviä kurssilla olikin itse asiassa tehty tekemättä niistä laikaan numeroa. Jokaisella kurssilla vaativampiin tehtäviin ei mennä, sillä eversti on erittäin tarkka siitä, että tehtävät on valmisteltu oikein ja pysyy valmistelussa kunnes ratsukko on tehtäviinsä valmis. Itse hän toistikin viimeisimmälläkin kurssilla useaan otteeseen, että on tärkeää valmistella jokaista liikettä niin kauan, että itse liike on helppo ja onnistunut.

Anna ja Wäiski Carden kurssilla 2007

Eversti Carden suuri taito on ohjata ratsukkoa tasapainoiseen harmoniaan. Ratsastajan apujenkäyttö säädetään osaksi hevosen liikettä, pehmeäksi ja tehokkaksi. Hevosta autetaan löytämään tahti ja tasapaino ratsastajan alla, oikeanlainen muoto ja kuolaintuntuma. Hevosen notkistaminen on selkeä tavoite.

Omien tuntieni alussa esitin everstille kysymyksen kuolaintuntumasta. Omista yrityksistäni huolimatta en ole saanut hevosta mielestäni täysin tyytyväiseksi kuolaintuntuman kanssa. Omat oppituntini käsittelivätkin sitten juuri oikealaisen kuolaintuntuman saavuttamista. Oli todella mukavaa saada opastusta kädestä pitäen siihen, miten hevosen liikkeitä tulee myötäillä keholla ja käsillä ja miten hevonen ohjataan oikealla tavalla pehmeälle tuntumalle pyöreässä muodossa. Vaikka kaikki harjoitukset olivatkin minulle ennestään tuttuja, oli silti aivan eri asia olla itse niitä tekemässä everstin ohjauksessa. Toivon taas saaneeni tärkeitä oivalluksia omaan ratsastukseeni ja muistutuksen siitä miten yksityiskohdat ratkaisevat.

Anna ja Wäiski Carden kurssilla 2007

Kurssien parasta antia on myös keskustelu. Eversti Carde selittää melellään näkemyksiään ratsastuksesta ja hevosten kouluttamisesta ja vastaa yleisön esittämiin kysymyksiin mielellään. Hän myös ratsasti useilla hevosilla demonstroiden selittämiään asioita.

Toivon pystyväni osallitumaan eversti Carden kursseille jatkossakin, niiden anti on aina suuri.

Anna Kilpeläinen

Eversti Carde ja Wäiski Lohjalla 2007

Lisää tietoa:
http://www.tuirekaimio.com/carde.htm
http://www.allege-ideal.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.