Niska korkeimpana kohtana ja oikein asetettuna

Tämä Minna Tallbergin ottama upea kuva antoi kimmokkeen tutkailla hiukan taivutusta ja sulkutaivutusta. Eversti Christian Carde näyttää tässä, miten esimerkillinen sulkutaivutus lävistäjällä (half-pass) ratsastetaan.

Eversti Carde sulkutaivutus

Kouluratsastussäännöissä lukee tähän liittyen mm. seuraavaa: kohdassa 401.6:

Ratsastaja säilyttää tasaisen kevyen ja pehmeän tuntuman hevosen kumpaankin suupieleen yhtäläisesti. Hevonen kantaa päänsä vakaana, niskasta pehmeässä peräänannossa, kaula vapautuneesti kaartuneena, niska korkeimpana kohtana ja turpa jonkin verran luotiviivan etupuolella.

Ja kohdassa 412.8:

Diagonaalilla suoritettavassa sulkutaivutuksessa (”half-pass”) hevosen tulee olla kevyesti taivutettu sisäpohkeen ympäri niin, että se katsoo liikkeen suuntaan. Tahdin ja tasapainon on säilyttävä koko liikkeen ajan samalla kuin lennokkuus ja takaosan, erityisesti sisätakajalan, aktiivisuus säilyvät. Näin hevosen lavat säilyvät liikkuvina ja irtonaisina ja liike on vaivattoman ja näyttävän näköinen. Hevosen tulee olla lähes yhdensuuntainen pitkän sivun kanssa, etuosan johtaessa hieman liikkeen ja taivutuksen suuntaan.

Erityistä huomiota tässä kuvassa voi kiinnittää mm. siihen, miten kuolaintuntuma on keveä, mutta tasainen. Hevosen leuka on rento ja suu levollisesti kiinni. Hevonen tuntuu kannattelevan vaivattomasti etuosaansa ja koko rintakehäänsä. Hevonen kantaa niskansa korkeimpana kohtana ja asettuu selkeästi ja vapautuneesti liikkeen suuntaan. Turpa pysyy luotilinjan etupuolella.

Asetuksessa hevonen ei kallista päätään, vaan korvat ovat samalla tasolla ja sen myötä on mahdollista koko hevosen vakaa tasapaino ja ylämäkeen suuntautuva liike. Painopiste on sivuttaissuunnassa keskellä kehoa. Niskan kolme ensimmäistä nikamaväliä (atlaksen ja aksiksen välissä ja molemmin puolin, kuva täällä) toimivat vapautuneesti ja joustavasti ja mahdollistavat rennon ja oikeansuuntaisen asetuksen.

Niskan asennolla on suuri merkitys, sillä tasapainon ja lihasketjujen kautta niskan asento vaikuttaa koko kehon asentoon. Mikäli niskan asento on kiertynyt kallelleen, se häiritsee tasapainoa, painopiste ei sijoitu keskelle ja liikkeen paras vapautuneisuus ja irtonaisuus katoaa. Tasapainon puuttuessa hevonen joutuu jännittämään kehoaan ja liikkeen voimisteluttava vaikutus kärsii.

Aiheesta lisää mm.

Kouluratsastussäännöt 2014 Suomen Ratsastajainliitto

Kouluratsastussäännöt 2014 FEI

Tällä sivustolla

Asetus, taivutus ja taivutusväistöt

Asetus – enemmän kuin luulisi