Palvelukuvaus Anna Kilpeläinen Tmi

Tarjoan opetusta kaikentasoisille hevosille ja ratsastajille ratsastuksessa ja hevosten kouluttamisessa. Olen työskennellyt ratsastuksenopettajan tehtävissä vuodesta 1989. Suurimman osan työurastani olen opettanut  ratsastuskouluilla. Vuodesta 2009 olen työskennellyt ratsastuksenopettajana, hevosten ja hevosihmisten kouluttajana ja luennoitsijana oman yritykseni nimissä.

Erityiset kiinnostuksenalueeni ovat kouluratsastus, ratsastajan istunta ja hevosen ja ratsastajan biomekaniikka, hevosten käyttäytyminen, hyvinvointi, oppiminen ja kouluttaminen. Kaikilla näillä alueilla olen kouluttanut itseäni jatkuvasti aktiivisesti eteenpäin.

Mitä olemme harjoittelemassa, kun opettelemme ratsastusta ja hevosten kouluttamista?

Ratsastuksen oppiminen on moniulotteinen tehtävä. Taitavan ratsastajan on tunnettava hevonen eläimenä, itsensä ratsastajana sekä lajin vaatimukset.

Hevosen lajityypillinen käyttäytyminen

Jotta voisi olla taitava ratastaja, on tunnettava hevosen luontainen käytös, vaistot ja oppimistapa. Kokematonkin hevosten käsittelijä vaikuttaa hevosen käytökseen ja koulutukseen kaiken aikaa. Hevosten kanssa on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa toimia, kun ymmärtää mistä hevosen käytös johtuu ja miten sitä muokataan. Työskentely alkaa siitä kun hevonen ja ratsastaja kohtaavat. Kaiken aikaa toiminnan tulee olla johdonmukaista, ymmärrettävää ja turvallista molemmille.

Ratsastajan istunta ja apujen käyttö

Oman kehon hallinta on erittäin olennainen osa ratsastusta. Ihmistä ei ole luotu ratsastamaan, siksi kaikki mitä hevosen selässä teemme on opeteltava. On opittava, missä asennossa olemme tasapainossa hevosen selässä sitä turhaan häiritsemättä ja miten hevosen liikkeisiin mukaudutaan. Kun oman istunnan hallinta on perusteiltaan hallussa, on mahdollista oppia hallitsemaan hevosta, eli käyttämään apuja. Istunnan hallintaa ja apujen tarkkaa ajoitusta ja käyttötapaa ratsastaja harjoittelee koko ratsastusuransa.  Niihin perustuu koko kommunikointi ratsun kanssa.

Hevonen urheilijana

Ratsastajan tulisi ymmärtää hevosta urheilijana ja fyysisenä olentona. Millainen liikkumistapa ratsulle on terveellistä, miten sen tulee kantaa ratsastajaansa ja tasapainoilla eri tehtävissä. Miten eri tehtävillä autetaan hevosta  notkeammaksi  ja vahvemmaksi. Mitkä ovat oikeanlaisia harjoituksia hevosen missäkin koulutusvaiheessa ja miten edetään johdonmukaisesti asettaen hevoselle aina sopivia haasteita, jotta se pystyy niihin vastaamaan ja edistymään koulutuksessaan säilyttäen samalla psyykkisen ja fyysisen terveytensä, ilonsa, luottavaisuutensa ja rentoutensa.

Ratsastuksen teorian tuntemus

Tavoitteiden asettelun kannalta ratsastajan tulee tuntea laji, jota harrastaa, olipa se sitten maastoilua, koulu-, este-, kenttä- tai  mitä tahansa hevosten kanssa tehtävää toimintaa. Tietää säännöt, vaatimukset ja tavoitteet, jotta hevosen koulutus etenisi oikeaan suuntaan.